De Sint-Gertrudiskerk

De eclectische hoofdkerk van Wetteren, in rode baksteen met witte omlijsting, werd gebouwd in 1866. Naast de vele kunstschatten uit de oude kerk, bevinden zich in de Sint-Gertrudiskerk verschillende merkwaardige schilderijen, glasramen en een gepolychromeerd hoogaltaar.

Oude kerk

In een akte van 1098 schonk Manasses, bisschop van Kamerijk, de altaarrechten van de kerk van Wetteren aan het kapittel van Onze-Lieve-Vrouw te Kamerijk. In de 11de eeuw had Wetteren dus al een kerk. In de 12de eeuw werd deze kerk vervangen door een romaanse kerk, die in het midden van de huidige Markt stond. De kerk werd verschillende keren door zware branden geteisterd. Een eerste keer in 1579, toen ze door de Gentse geuzen werd geplunderd. Een tweede keer in 1604 en nog eens in 1679, toen spelende kinderen brand stichtten in de Hoogstraat. Zowat het hele dorp brandde toen af.

Huidige kerk

Tegen het midden van de 19de eeuw was de bevolking van Wetteren aangegroeid tot ongeveer 9300 inwoners. De oude parochiekerk werd te klein. In 1861 werd begonnen met de bouw van een nieuwe kerk, naar plannen van architect Louis Minard uit Gent. In 1866 werd de nieuwe kerk ingewijd, nog zonder toren. Die raakte pas af in 1868.

De Sint-Gertrudiskerk is van ver buiten Wetteren zichtbaar. Bij de wel heel bijzondere constructie vallen het hoge middenschip en de uitzonderlijke westertoren op.

De nieuwe kerk kwam er na heel wat heen en weer gepraat tussen de kerkelijke overheden en de wereldlijke instanties. De pastoor zag liever de oude kerk vergroot. Burgemeester Charles Hippolyte Vilain XIIII wilde een ruime marktplaats tot stand brengen met aan de ene zijde een grote kerk en daar tegenover een groot gemeentehuis, dat Wetteren tot eer moest strekken.

Kunstschatten

  • het hoofdaltaar van de Bruggeling F. Dumon (1877).

  • de witstenen communiebank (19de eeuw), met afbeeldingen en symbolen uit de bijbel

  • de witmarmeren doopvont (1700), overgebracht uit de oude kerk.

  • de 18de eeuwse preekstoel met de bustes van de vier westerse kerkvaders en beelden van Sint-Gertrudis, haar zuster de heilige Begga en een engel.

  • het Christusbeeld uit de 17de eeuw.

  • het schilderij 'De Mystieke Mis van de Heilige Gregorius' (1480), toegeschreven aan het atelier van Hugo Van der Goes, geschonken door burggraaf Hippolyte Vilain XIIII, bij zijn huwelijk in 1841.

Rechtvaardige Rechters

Tijdens de zoektocht naar 'De Rechtvaardige Rechters' werd de Sint-Gertrudiskerk meermaals grondig uitgekamd. De verdachte van de diefstal, Arsène Goedertier, is immers jarenlang koster-organist van de Sint-Gertrudiskerk geweest.

Openingsuren

De kerk is elke dag te bezichtigen in de voormiddag. Voor een bezoek op andere tijdstippen neem je contact op met de dienst Toerisme, ook begeleide groepsbezoeken zijn mogelijk.

Contactinfo