Open Monumentendag in Wetteren

31
aug
2023

Op 10 september is het weer Open Monumentendag, een dag waarop we monumenten en erfgoed in onze gemeente in de kijker plaatsen. 

Wandeling Van Muurbloempje tot a Fair Lady, de romance tussen Wetteren en Vilain XIIII

Open Monumentendag staat in het teken van het jachtkasteel van Hippolyte Vilain XIIII aan de Wegvoeringstraat in Wetteren. Vilain XIIII was hier vijftig jaar burgemeester. Hij hield van Wetteren en schreef een heus liefdesgedicht van acht pagina’s voor zijn gemeente. Maggy Van Herreweghe neemt je mee op een rondleiding en toont je de relieken waar Vilain zijn handtekening heeft achtergelaten.

  • De rondleiding duurt anderhalf uur.
  • Vertrek en aankomst bij het kasteel van Vilain XIIII, Wegvoeringstraat 63.
  • Uren: vertrek om 10 uur, 11.30 uur, 14 uur en 15.30 uur.
  • De wandeling is helaas niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Gegidste rondleiding door kasteel Vilain XIIII

Charles Hyppolyte Vilain XIIII, burgemeester van Wetteren, gaf in 1822 de opdracht tot het bouwen van dit prachtige neoclassicistische kasteel met tuin. Halverwege de 19de eeuw is het kasteel uitgebreid met twee zijvleugels en werd het interieur verfraaid. Tijdens een gegidste rondleiding ontdek je meer over de geschiedenis van het kasteel en krijg je de prachtige salons te zien die voor de gelegenheid heringericht worden.

  • Het kasteel bezoeken onder begeleiding kan vanaf 10 uur, om het half uur.
  • Laatste bezoek om 17 uur   
  • Vooraf inschrijven is noodzakelijk via toerisme@wetteren.be of 09 366 31 04.

De Van Hauwermeirsmolen

Rondleidingen en maaldemonstraties in de werkende watermolen die al gekend was in 1479. De molen heeft de tand des tijds doorstaan en is nog steeds actief om graan te malen. Kom luisteren naar de boeiende uitleg van de molenaar en maak kennis met de aloude techniek. Ontdek de geheimen van raderen, sterrenwielen, luizakje, scherphamer en het schuddebakje.

  • Open van 10 tot 18 uur (doorlopend)
  • Adres: Watermolenstraat 64 - 9230 Massemen (Wetteren)
  • Meer info: Van Hauwermeirsmolen vzw - 0496 433 766 - agnes.bellemans@skynet.be

Ghost Bunkers

Het spookt in de bunkers van Bruggenhoofd Gent. Geesten worden gekweld door een onopgelost mysterie. Kunnen jullie ze uit hun lijden verlossen?

Het Bruggenhoofd Gent werd tussen de twee wereldoorlogen gebouwd en bestond uit een bunkerlinie van maar liefst 228 bunkers. Bij deze spelactiviteit ga je met je vrienden of familie op missie in één van de bunkers en los je het mysterie samen op. Het doelpubliek zijn jongeren tussen 14 en 18 jaar. Ghost Bunkers Wetteren is een spel dat via de erfgoedapp beschikbaar wordt gesteld. Het spel wordt door vier deelnemers gespeeld, die alle vier de spelapplicatie op voorhand downloaden. Omdat het spel samenwerking vereist, is het noodzakelijk om in de bunker over vier smartphones te beschikken.

Je vindt hier meer praktische info.

Contactinfo