Kasteel Vilain XIIII

Burggraaf Vilain XIIII gaf in 1822 opdracht aan gemeentesecretaris Adriaen Maenhout om aan de Zandstraat een kasteel met een prestigieuze tuin te ontwerpen. Maenhout laat het kasteel optrekken in een sobere, neoclassistische stijl. Die stijl is te herkennen in de uitgesproken horizontaliteit in de gevel, door het beklemtonen van de vensterbanken en de cordonlijsten.

Na de dood van Charles Hippolyte Vilain XIIII in 1873 blijft het kasteel bewoond door zijn tweede echtgenote, barones Leontine Ghilaine de Wal. Wanneer zij in 1901 overlijdt, wordt het domein verkocht aan E.H. Magloire Van Den Bossche, de bestuurder van de zusters Apostolinnen van de H. Jozef. Hun klooster paalde westwaarts aan het kasteel. Het grootste deel van het domein van Vilain XIIII ging over in handen van 'les Dames du Sacré Coeur', Franse zusters die ten tijde van de Franse Revolutie uit hun land verjaagd waren.

Kort na Wereldoorlog I lieten de Dames van het H. Hart het pensionaat bijbouwen aan het kasteel. Het gebouw werd in dezelfde stijl als het kasteel opgetrokken.

luster   bloemenhal   trappenhal

Contactinfo