Folklore en musea

Op het vlak van folklore heeft Wetteren heel wat te bieden, met Reus en Reuzin als fiere vertegenwoordigers van Wetteren. De jaarlijkse Oogststoet, het heemkundig museum en het kloosterordemuseum laten je volledig onderdompelen in de Wetterse geschiedenis en folklore.

De reuzen van Wetteren

In den beginne waren er alleen Reus en Reuzin. Beide reuzen zijn bijna vierhonderd jaar oud. De oudste vermelding tot nu teruggevonden is deze in de rekening van de parochie Wetteren van 1622, waar een betaling staat ingeschreven voor het maken van het hoofd en het lijf van de reus. Zij werden in die tijd meegedragen in de ommegang van mei en september. Samen met de reuzen van Lier, Mechelen en Ath behoren ze tot de oudste reuzen van het land.

Elke eerste zondag van september, tijdens Wetteren kermis, paraderen de reuzen door de straten van Wetteren. Behalve de eeuwenoude Reus en Reuzin resideren in Wetteren nog tien jongere reuzen.

Het heemkundig museum

Het heemkundig museum heeft een mooie collectie ambachtelijk materiaal, oude kledij en devotiemateriaal. Je komt er onder andere in de landelijke herberg en de boerenkeuken. Pronkstuk is het oude interieur van apotheek Maudens uit de Van Cromphoutstraat. De lijkvazen van een prehistorische begraafplaats in Massemen zijn wetenschappelijk heel belangrijk. 

Locatie en openingsuren: Markt 1. Het museum is elke eerste zaterdag van de maand open van 15 tot 17.30 uur, van maart tot en met november. De toegang is gratis.

De Oogststoet

Elke eerste zondag van augustus is de wijk Kortenbos in Massemen de locatie voor de belangrijkste folklorestoet van de regio. Meer dan vijftig wagens evoceren het landelijke leven van weleer. Meer informatie vind je op www.oogstfeesten-kortenbos.be.

Het kloosterordemuseum

Het kloosterordemuseum is een klein poppenmuseum met 200 officiële habijten van 149 verschillende kloosterorden. Het betreft de originele klederdracht van voor het laatste concilie (eind jaren ’60), met de oorspronkelijke stof. De minihabijten werden vervaardigd door de zusters zelf. De poppen staan momenteel opgesteld in de kerk op de Markt.

 Oogststoet 

Contactinfo