Corona update 27-28 juli 2020

28
jul
2020

Om een nieuwe algemene lockdown te vermijden, moeten we ons houden aan strengere maatregelen. Naast de nationale maatregelen, neemt Wetteren ook zijn verantwoordelijkheid en legt gemeentelijke bijkomende maatregelen op.  

Wetteren voert vanaf woensdag 29 juli 2020 een mondmaskerplicht in, in de hele bebouwde kom. Op alle publiek toegankelijke plaatsen (straten, parkjes, pleinen, publieke gebouwen) moet iedereen ouder dan 12 jaar een mondmasker dragen. Dat geldt ook in de directe omgeving van winkels en hun parkings en op het recyclagepark. Bovendien is iedereen verplicht om op Wetters grondgebied een mondmasker bij te hebben. 

Daarnaast is de moeilijke beslissing genomen om Wetteren kermis af te gelasten. Het is onverantwoord om een grote groep Wetteraars bij mekaar te brengen in deze tijden. Met pijn in het hart moeten we dus meedelen: geen kermis dit jaar, geen jaarmarkt, geen avondmarkt. 

De extra Wetterse Maatregelen: (vanaf woensdag 29 juli 2020)

Wanneer draag je je mondmasker in Wetteren (ouder dan 12 jaar)?  

  • Overal in bebouwde kom (op alle publiek toegankelijke plaatsen), behalve op de jaagpaden 

  • In de directe omgeving van winkels en bijhorende parkings 

  • Op het recyclagepark 

  • Altijd bij drukte, wanneer je geen anderhalve meter afstand kan houden. Op het hele Wetterse grondgebied ben je daarom verplicht om een mondmasker bij je te hebben.    

  • Op sport- en recreatiedomein De Warande: dit valt ook in bebouwde kom, dus ook hier is een mondmasker verplicht, tenzij voor wie fietst, jogt, van en naar het water gaan om te zwemmen, neerzitten in je kleine bubbel of aan een tafeltje om iets te drinken.  

  • Wie om medische redenen geen masker kan dragen, moet een faceshield dragen .

Op het hele Wetterse grondgebied ben je daarom verplicht om een mondmasker bij je te hebben.   
-> niet verplicht: wanneer je je verplaatst met de auto, motor of fietsWie loopt of jogtWie zware fysieke inspanningen doet tijdens werkzaamheden. 

Het besluit van de burgemeester d.d. 28 juli 2020 vind je hier.

Klik hier voor de gedetailleerde kaart van de bebouwde kom.

kaartje met aanduiding van de bebouwde kom

Geen Wetteren kermis in 2020 

Het is met veel spijt, maar jullie gezondheid gaat voor: allekermissen, dus ook de septemberkermis, zijnafgelast, voorlopig tot eind september. Ook de jaarmarkt en de avondmarkt kunnen niet doorgaan. We bekijken nog of erkleinererandactiviteiten mogelijk zijn., en toch een beetje (veilig) kermisgevoel te krijgen. Evenementen die de gemeente zelf organiseert zijn uitgesteld. Dat gaat bijvoorbeeld over filmvoorstellingeninhet kader van de Buurtbubbels, of de Zomersemonumentenmomenten.  

Evenementen van andere organisatoren:worden steeds getoetst aan de nodige maatregelen. Kandeveiligheid gegarandeerd worden, dan kande activiteitvoorlopig doorgaan.Plan je zelf een activiteit? Doe dan de scan op www.covideventriskmodel.be.

 

De nationale regels:  

  • Winkelen: 

Winkelen doe je alleen, of met kinderen onder de 12 jaar of hulpbehoevende personen. Je blijft maximum 30 minuten in de winkel. Nachtwinkels sluiten om 22 uur. 
Ook wellness- of fitnesscentra moeten je contactgegevens opvragen, net zoals de horecazaken hebben zij nu ook registratieplicht. 

  • Evenementen: 

Evenementen in openlucht mogen maximum 200 deelnemers tellen. Evenementen die binnen doorgaan worden beperkt tot maximum 100 personen. Op evenementen is er steeds mondmaskerplicht. Familiefeesten, trouwerijen, banketten en recepties worden beperkttot 10 personen, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. 

Voor zomerkampen en speelpleinen verandert er voorlopig niets.  
 

  • Mijn sociale bubbel: 

Vanaf woensdag 29 juli 2020 mag jouw gezin nog hoogstens 5 vaste personen zien, met nauwer contact. Die 5 blijven dezelfde voor de komende 4 weken. Kinderen onder de 12 jaar reken je hier niet in mee.  Plan je nog een buitenlandse reis? Hou je ook daar aan de lokale regels en informeer je goed voor je terugkomt. 

  • Overig: 

Telewerk blijft de norm wanneer mogelijk. De gratis treintickets van de NMBS zullen pas in september geldig zijn. 

 
Blijf zorgen voor jezelf, blijf zorgen voor anderen. 
Gedetailleerde info over de nationale maatregelen vind je opwww.info-coronavirus.be 

 

Contactinfo